Cees Nooteboom en het 'leegste land van Europa'

Sinds hij begon te schrijven, heeft Cees Nooteboom (Den Haag, 31 juli 1933) naar eigen zeggen de impuls om dat te doen altijd het sterkst in Spanje gehad. Het Spaanse karakter en het Spaanse landschap gaan volgens hem samen "met 'datgene waarover ik ga'. Wie alleen maar de verplichte ronden gedaan heeft kent Spanje niet.”

Daarom heeft hij regelmatig met zijn vrouw Simone Sassen door Spanje gereisd, en dan doet hij de verplichte ronden ook wel, maar reist hij vooral graag ver van de gebaande wegen. Want dan komen de dichtregels en waarnemingen vanzelf. En zo ook is hij tot de constatering gekomen dat Spanje 'het leegste land van Europa' is.

Sinds de jaren zestig heeft zijn relatie met het land wat hij zijn 'tweede vaderland' noemt, vaste grond onder de voeten gevonden in de vorm van een huis op Menorca. Daar brengt hij nu ieder jaar de zomer en de vroege herfst door.

In het land zelf krijgt Nooteboom in ieder geval veel waardering voor zijn werk. Er is veel werk van hem in het Spaans vertaald. Voor 'De omweg naar Santiago' ontving hij de zg, "Compostelana" prijs. Ook was hij kandidaat voor de prijs "Principe de Asturias de las Letras" in 2009. Onlangs verscheen 'Rode Regen' in het Spaans en hetochtendblad El País noemde de schrijver één van de meest originele van Europa op dit moment. Daarnaast schreef hij 'Spaanse herinneringen, een vreemdeling in Córdoba'. In 2009 verscheen ''s Nachts komen de vossen' waarin veelal Menorca het decor is van de verhalen.

Niets

Het leven
je zou het je moeten kunnen
herinneren
als een buitenlandse reis
en er met vrienden of vriendinnen
over na moeten praten
en zeggen
Het was toch wel aardig,
het leven,
en flarden zien van vrouwen, geheimen
en landschappen

en dan tevreden achteroverleunen
maar doden kunnen niet achteroverleunen.

En ook verder kunnen ze niets.

(Uit: 'Vuurtijd, ijstijd', 1984)

>>Ga verder naar de officiële website van Cees Noteboom.