Carlos Ruiz Zafón en 'De schaduw van de wind'

De Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón (Barcelona 1964) werd internationaal bekend met de verschijning van zijn roman 'La sombra del viento' (De schaduw van de wind) in 2001. Daarvoor schreef hij diverse jeugdromans, als 'El príncipe de la niebla' (De Nevelprins,1993), waarvoor hij de Edebé-literatuurprijs voor jeugdfictie toegewezen ontving.

De roman speelt zich af in het Barcelona van na de Spaanse Burgeroorlog, jaren '40. Het handelt over een jongen, Daniel Sempere, die door zijn vader meegenomen wordt naar het geheime Kerkhof der Vergeten Boeken, een grote bibliotheek met oude, vergeten exemplaren. Daar mag hij een boek uitkiezen, dat hij met zoveel bewondering leest dat hij meer wil weten van de auteur ervan, Julián Carax. Deze lijkt echter van de aardbodem verdwenen, venals zijn andere boeken. Er verschijnt een vreemde man, die ook op zoek is naar de boeken van Julián Carax met als doel deze te verbranden.

Meer 'Schaduw in de wind'
De tweede roman, die van de hand van Ruíz Zafón verscheen, 'El juego del Ángel' (2008, in het Nederlands verschenen onder de titel Het spel van de Engel), is een voortzetting van 'De schaduw van de wind. Het verhaal speelt zich af in het Barcelona van voor de Brugeroorlog, tijdens de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. Een jonge schrijver wordt door een mysterieus persoon benaderd om een boek te schrijven. Deze blijkt de schrijver te zijn, die de jongen in 'De schaduw van de wind' zocht.

In 2011 kwam 'El prisionero del cielo' (De gevangene van de hemel) uit, de derde roman van Ruíz Zafón en de derde, die zich afspeelt in de wereld van 'De schaduw van de wind'. In dit verhaal is het al weer 1957. Fermín Romero de Torres, vriend van de Daniel Sempere uit 'De schaduw van de wind', staat op het punt te trouwen met zijn geliefde Bernarda. Een bezoekje van een duistere persoon met slechts één hand zet alles echter op losse schroeven. Fermín en Daniel worden opnieuw gedwongen om alle zeilen bij te zetten en duistere raadsels op te lossen.

In 2012 kwam 'Rosa de fuego' uit, met een verhaal dat zich afspeelt tijdens de Spaanse Inquisitie in de 15de eeuw. Het beschrijft de oorsprong van het geheime Kerkhof der Vergeten Boeken. Het is de vierde en laatste roman rond 'De schaduw in de wind'. Het boek is nog niet in Nederland in vertaling gekomen.

Zafón is is tevens scriptschrijver en levert ook regelmatig bijdragen aan vooraanstaande Spaanse kranten, zoals El País en La Vanguardia. Hij woont sinds 1993 in Los Angeles. Van 'La sombra del viento' werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht en is in meer dan 40 landen en meer dan 30 verschillende talen verschenen.